Blog Training november 2013

Training FMKJ (2-9 nov ’13) was inspirerend

Geschreven door Sabine Wassenberg (WonderWhy) 

Op 2 en 9 november 2013 kwamen 8 deelnemers aan de training Filosoferen met Kinderen en Jongeren tezamen in het CMM, het College of MultiMedia in Zuid Amsterdam. In deze supermoderne, kleurrijke, strakke omgeving werd een mooie sfeer gecreëerd om ons denken helder, scherp, creatief en kleurrijk te maken.
De cursisten hadden uiteenlopende achtergronden. Van medewerkers van een bibliotheek, tot begeleider van hoogbegaafden-klasjes, van een kunst-docente tot een voorleesjuf tot een debatteerdocente en meer… Een studie filosofie achter de rug was geen voorwaarde, maar een filosofische knobbel is mooi meegenomen voor de Kunst van het Filosoferen met kinderen. In twee zaterdagen gaven we achtergrond informatie, deden we oefeningen, bespraken werkvormen, voerden we theoretische discussies en proefden we verschillende vormen van begeleiding van een filosofisch gesprek.
Ook werden er door de deelnemers zelf lessen voorbereid en gegeven en was er kritische feedback, om nog meer aan te scherpen.  Het mooist was nog dat in de verschillende filosofische gesprekken al heel gauw verwondering bij de deelnemers zelf naar boven kwam. “Goh, zo had ik het nog nooit bekeken.” “Ik realiseer me ineens dat als we niet precies weten wat dit woord (“gevaarlijk”) betekent, dat we dan een uur langs elkaar heen kunnen praten.” Dat filosofische problemen al snel tot taalproblemen te herleiden zijn, werd aan den lijve ondervonden, bij de prachtige vraag “Kan zuchten gevaarlijk zijn?”, een vraag naar aanleiding van een verhaaltje van Toon Tellegen, over de eenzame potvis op de bodem van de oceaan, die niet kan zuchten omdat er dan zand in zijn ogen zou prikken. De filosofische vraag kunnen we ontleden en pas als we elk woord gezamenlijk hebben gedefinieerd kunnen we tot een antwoord komen. Maar die definities zijn meestal zo vaag, zo persoonlijk, zo cultuurgebonden….
Enfin, de verwondering die we zo graag bij kinderen in de klas naar boven toveren, was ook bij de cursisten aanwezig. Een mooie vangst, wat ons betreft! De letterlijke reacties van cursisten waren: Joanna: “Ik vond het heel inspirerend. Er gaat van alles bruisen! Ik laat ‘t even bezinken en daarna ga ik ermee aan de slag.” Marijke: ”Ik heb de basis gevonden om te durven filosoferen. Dat was mijn doel en dat heb ik bereikt.” Op 22 en 29 maart 2014 en in november 2014 wordt deze cursus herhaald. Dus heb je deze gemist? Schrijf je vast in voor de volgende training!